General

Co warto jeść podczas pobytu na Majorce?

Największa wyspa Balearów – Majorka (http://www.majorkowo.pl/) – przyciąga każdego roku tłumy turystów z całej Europy. W restauracjach można zjeść typowe dania kuchni śródziemnomorskiej, ale potrawy, których można spróbować wyłącznie na Majorce. Czego koniecznie trzeba spróbować?

Mieszkańcy wyspy bardzo chętnie jadają gęste, sycące warzywne zupy. Zawsze są one podawane z kawałkiem pysznego, pachnącego wiejskiego chleba. Podstawą tradycyjnego majorkańskiego śniadania jest maczany w oliwie. Często dodawana jest do niego także sobrassada (suszona, surowa kiełbasa), pomidory, ser lub szynka. Sobrassada powstaje z chudego mięsa wieprzowego. Jest produktem regionalnym, które chroni prawo unijne

Kolejną potrawą, która jest typowa dla Majorki jest El Frito Mallorquin. Przygotowuje się to danie ze smażonych na oliwie ziemniaków, mięsa baraniego lub wieprzowego, zielonych lub czerwonych papryczek, cebuli i czosnku. Do smaku danie doprawiane jest goździkami i cynamonem. Są to więc smaki, do których w Polsce nie jesteśmy przyzwyczajeni.

Dodaj komentarz

Back To Top